‘Geleceğin Özel Çocuklarının Eğitimi Projesi İzmir’in Proje Kapanış Ve 14 İşliğin Açılış Programı’ Coşkulu Geçti
‘Geleceğin Özel Çocuklarının Eğitimi Projesi İzmir’in proje kapanışı ve 14 işliğin eş zamanlı açılış töreni, Şehit Polis Murat Koç Özel Eğitim Uygulama okulunda gerçekleştirildi. Özel Eğitimin İyileştirmesi kapsamında yapılan özel eğitim okulları meslek edinme atölyeleri açılış törenine Gaziemir Kaymakamı Dr. Ahmet Süheyl Üçer, Karşıyaka Kaymakamı Ali Rıza Çalışır, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Aylin Kurt, İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür, ilçe milli eğitim müdürleri, eğitim yöneticileri, öğretmenler ve veliler katıldı.
GÖÇE-π ile sosyal ve toplumsal bütünleştirme hedefleniyor
İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen ve İzmir Kalkınma Ajansı 2018 yılı SUGA Mali Destek programından destek alan “Geleceğin Özel Çocuklarının Eğitimi Projesi (GÖÇE-π)” Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından eş finansman desteği aldı. İzmir ilinin engellilere yönelik eğitim merkezlerinin alt yapısının güçlendirilmesi, fiziki yapılarının iyileştirilmesi, bireylerin istihdam edilebilirliği arttırmak, sosyal ve toplumsal bütünleştirmeyi sağlamak amacıyla yürütülen proje kapsamında 5 ortak okul ve 2 iştirakçiyle 24 aylık süreçte uygulamalar gerçekleştirildi. Bornova, Gaziemir, Karabağlar, Karşıyaka, Konak olmak üzere 5 ayrı ilçede 5 ayrı Özel Eğitim Uygulama Okulunda, 4’ü Seramik Atölyesi, 3’ü Tasarım Atölyesi, 3’ü Sera içerikli Tarım Atölyesi, 3’ü Toplumsal Yaşam Merkezi ve 1’i de Dekoratif El Sanatları Atölyesi olmak üzere 14 atölye donanımı yapıldı. Bu atölyelerde eğitim verecek eğitimcilere yönelik Wedeo 02, marangoz (oyuncak) atölyesi, origami, kâğıt kesme ve şekillendirme konularında eğitici eğitimi verildi. Proje kapsamında öğrencilerin mesleki becerilerini arttırmak amacıyla; İŞ –KUR ve halk eğitimi destekli 23 yaş üstü mezun öğrencilere mesleki beceri kursu açılırken, annelere yönelik halk eğitimi destekli kurslar açıldı.
Hedef özel gereksinimli bireylerin yaşantılarını ve ortamlarını en iyiye ve en güzele ulaştırmak
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan tören, projenin tanıtım videosu ile devam etti. Projenin kapanış sunusunun ardından protokol konuşmalarına geçildi.
Proje Koordinatörü Funda Sel, GÖÇE-π Projesi ile engelli bireylerin istihdamını sağlayacak ve işe uyumunu artıracak teknolojik altyapısı olan 14 işliğin fiziki alt yapılarını güçlendirdiklerini belirtti. Dersliklerin gerekli araç-gereçlerle donatıldığını, kurulan atölyeler ile özel eğitim öğrencilerinin becerilerini artırırken, oluşturulan toplumsal yaşam merkezleri ile de sosyal yönlerini desteklemeyi hedeflediklerini vurguladı.
İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Mücahit Yentür; Özel bireylerin istihdam edilebilirliğini artırmak, sosyal ve toplumsal bütünleşmelerini sağlamak üzere yürütülen ( GÖÇE-π ) projesi ile İzmir’in özel öğrencilerinin bambaşka ufuklara yelken açacak olmasının gururunu yaşadıklarını söyledi. Kıymetli ve güzel bir amaç etrafında buluşarak özel çocukların ihtiyacı olan eğitim metotları üzerinde titizlikle çalışmaktan büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden Yentür, eğitimin bir ülkenin geleceğine yaptığı en kıymetli yatırım olduğunu vurguladı. Yentür, toplumun her kesiminden insanların; şartları ne olursa olsun, eğitim hakkına kolayca ve kesintisiz olarak ulaşabilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” felsefesini hatırlatan Yentür; ‘’Bu kadim milletin mensupları olarak bizler, eğitim politikalarımızı bu doğrultuda güncelliyoruz.’’ dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Aylin Kurt; Üreterek kazanmanın ve farklılıklara rağmen toplumsal bütünlük sağlayarak hayatın tam ortasında olmanın önemine dikkat çekti. Kurt; ‘’Bütünlüğü sağlayabilmek, iş hayatı ve sosyal hayatın içinde aktif bir birey olarak rol almak ve hiç kimseye muhtaç olmadan ekonomik özgürlüğünü elde etmek için gereken en etkili güç mesleki eğitimler yoluyla yeterliliklerini geliştirmek ve bir iş sahibi olmaktır.’’ dedi. Konu özel çocuklar olunca hayatın ortasında kendi kendine yetebilme gücünü elde etmenin çok daha büyük önem kazandığını vurgulayan Kurt, bugün bu proje ile çok büyük yol kat edildiğini gördüklerini söyledi. Kurt, atölye donanımlarının tamamlandığını görmenin gurur verici olduğunun altını çizdi ve İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğüne ve proje ekibine emeklerinden dolayı teşekkür etti.
Gaziemir Kaymakamı Dr. Ahmet Süheyl Üçer; Başlanan anlamlı projenin tamamlanmış olmasının gurur verici olduğunu söyledi. Olaya velilerin de gözünden bakmak istediğini ifade eden Üçer, toplumsal yaşama entegre olmak, dört duvar arasında kalmayarak toplumsal yaşamın içine girmek tabii ki hem bu çocukların hem de velilerin hakkı. Çocuklarımız eğitim alırken velilerin bir nefes alma bir toplumsal faaliyette bulunma bir insan içine karışma imkanı oluyor. Bu yüzden bu uygulamalar hem çocuklar hem de velileri için çok önemli. Bu vesileyle emeği geçen herkese teşekkür etti.
Protokol konuşmalarının ardından Gaziemir Şehit Polis Murat Koç Özel Eğitim Merkezi öğrencileri halk oyunları gösterisi gerçekleştirildi.
İşliklerin e-konferans ile toplu açılışı sonrası, düzenlenen sergi katılımcıların beğenisine sunuldu. Standları tek tek gezen ve bilgi alan protokol ve beraberindeki heyet ardından ‘Sera içerikli Tarım Atölyesini’ ve ‘Toplumsal Yaşam Merkezini’ ziyaret etti. Ardından ağaç dikimi gerçekleştirildi.